Vandaag zijn we een dagje naar Thorn (Limburg) geweest. Ook wel het Witte stadje genoemd in de volksmond, omdat daar veel huizen wit zijn. Het heeft een mooie historische kern met een zeer oude kerk en een kasteel. De natuur daar is erg mooi. Veel huizen hebben rode bloemen, meestal geraniums. Dat staat natuurlijk prachtig bij al die witte stenen. Daar in de kern van het dorpje heeft de partner van mijn vriendin een atelier van glas-in-lood: De Glazenmaker (Kloosterberg). Dat is een heel mooi oud pand (achter de kerk waar het straatje naar beneden loopt). De glazenmaker is ook een libelle en een glas-in-loodraam van een libelle hangt natuurlijk voor hun raam. Ze verkopen ook moderne glazen sieraden, kleine beeldhouwwerken en antieke meubeltjes. De ontwerpen van glas-in-loodramen zijn uniek, want ze ontwerpen zelf, zowel in oude als moderne stijl.
Ik heb een aantal foto’s in een collage gezet om een impressie te geven van Thorn. In de ingang bij het museum (vroegere VVV-gebouw -de VVV zit nu in het oude gemeentehuis op het plein naast de kerk) staat een levensgrote abdis in (gedeeltelijk?) replica kledij. Haar linnen jurk bestond uit allerlei kleine plooitjes. In Thorn woonden vroeger veel rijke abdissen. Ze zullen daarom beslist wel hulp hebben gehad met strijken van al die plooitjes.
Ook nog een foto van kasteel De Grote Hegge omdat dit kasteel bekend is als restaurant en een mooie tussenstop is. Het ligt op steenworp afstand van de Maas (rechts van de foto loopt een weggetje en daarnaast is de Maas al). Het kasteel heeft ook veel heggen wat lijkt op een mini doolhof.
Speciaal voor MM nog twee foto’s van het handwerk wat ik daar tegenkwam. De foto’s zijn groter dan op de collage van vorig logje, maar niet zo erg duidelijk. Een leuke gehaakte tas zag ik in een kleine etalage hangen. De winkel was helaas dicht om meer moois te kunnen bewonderen. Toch zijn de meeste winkels daar op zondag wel open.
Wel kwam ik twee mooie gordijntjes tegen. De foto moest ik op afstand maken en kon ik niet duidelijker fotograferen dan dit. Het geeft alleen weer hoe leuk dit staat bij oude huisjes. Door op de foto te klikken, wordt de foto iets groter, maar de details zijn nog helaas niet goed zichtbaar.
De
plooitjes van de jurk van de abdis zijn op deze foto ook beter
zichtbaar door op de foto met rechtermuis te klikken en kiezen voor
nieuw scherm. Zie ook het mooie mutsje en de plooirand van de kraag. Aan
de grootte van een plooirand van een kraag was af te lezen hoe machtig
iemand was en hoe hoog zijn/haar rang. Zo staat bv van koningin
Elizabeth I van Engeland bekend dat tijdens een feest alle kragen
afgeknipt moesten worden die groter waren dan haar eigen kraag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten