donderdag 3 april 2008

Mijn hartenbolsa met gratis breipatroonDit is het uiteindelijke resultaat geworden van mijn zelfontworpen bolsa met hartenranden en met een uña in de vorm van een hartje. Zowel de vorm als de randen zijn allemaal zelf ontworpen. Hier kun je nog eens teruglezen over het ontwerpproces. Via de link Bolsa zie je nog meer bolsas die ik gebreid heb.
Deze hartenbolsa is ook uitgekozen voor de tentoonstelling Hart & Dame. De tentoonstelling wordt vanaf 31 maart jl. tot 10 mei 2008 gehouden in de bieb in het gebouw de Witte Dame in Eindhoven. Mijn hartenbolsa met uña ligt in een glazen vitrine op de middelste glazen plaat. Voor het effect is het wat opgevuld om te laten zien hoe het er dan uitziet. Je ziet daar maar een kant van de bolsa. Hierboven zie je zowel de voor- als de achterkant. De digitale hartententoonstelling is verder nog te zien bij Berthi, daar staan nog meer foto's van diverse soorten handwerken met als thema harten van andere deelnemers. Ook in het laatste nummer van Handwerken zonder Grenzen is een heel artikel gewijd aan deze tentoonstelling.


 Hartenbolsa met uña

Benodigdheden
Restjes garen in de kleuren rood, roze en wit (of naar keuze) en breinaalden nummer 3-3xbd, grote veiligheidsspeld, stopnaald om af te hechten, schaar, eventueel 2 cm lang karton.


Gebruikte steken
Ribbels: alle toeren recht breien
Gaatjes: 2 steken samenbreien, 1 omslag*, herhalen
Tricotsteek: 1 toer recht, 1 toer averecht*, herhalen


Beschrijving achterkant
Zet 21 steken op en brei 4 toeren ribbels; brei 1 gaatjestoer; brei de volgende toer met de omslagen van de vorige toer erbij (= 21 steken), meerder vanaf deze toer in tricotsteek volgens de tekening in de aangegeven kleuren en minder waar het staat aangegeven. Kant bij de laatste toer af.


Beschrijving voorkant
Brei zoals de achterkant; zet in de 16e toer de middelste 9 steken (zie de zwarte lijn in de tekening) op een grote veiligheidsspeld en brei met een nieuwe draad de toer uit, keer en brei tot de hoogte van de veiligheidsspeld. Meerder 9 steken en brei de toer uit met de steken van de vorige toer. De hele breedte aan steken staat weer op de naald. Brei verder volgens de tekening en kant de steken af.


Beschrijving uña
Neem de 9 steken op van de veiligheidsspeld en brei verder volgens het patroon van de uña (het kleine zijtasje); brei de voor- en de achterkant.


Afwerking
Werk alle losse draden aan de achterkant met de stopnaald af. Naai de uña aan de zijkanten dicht en naai daarna de bovenrand van de achterkant aan de bolsa vast. Naai de zijkanten van de bolsa vast.

Koordjes: Draai twee draden tot een koordje tot de gewenste lengte (bijvoorbeeld de lus om een deurklink en draai in een richting tot de draad gaat krullen, houd het uiteinde bij de lus vast en laat het in elkaar draaien, knoop het begin en einde samen vast). Draai nog een koordje. Rijg het koordje aan de zijkant door de gaatjestoer van de bolsa en knoop het einde vast, knip de andere knoop eraf tot een kwastje. Doe dat ook met het andere koordje en rijg het vanaf de andere zijkant.
Kwastjes: 6x wit, 3x roze, 3x rood; draai 20x met het gekleurde garen om twee vingers of een kartonnetje van 2 cm lang; haal de stopnaald met garen er boven door en knoop het 2x vast, knip het op een lengte van ongeveer 6 cm af (er hangen nu 2 draden van 6 cm aan); draai met een draad ongeveer een xbd cm van de bovenkant 2x stevig om het kwastje heen, knoop het en werk de draadjes met de stopnaald af; knip de onderkant van het kwastje open en knip het zonodig recht. Haal met de stopnaald de draden van het kwastje in de naad van de bolsa naar binnen en werk de draadjes af. Doe dit ook met alle andere kwastjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten