zondag 10 maart 2013

Gratis patroon gehaakte gele kuikentjesDeze gele gehaakte kuikentjes met rode snavel en kuif/kam heb ik zo’n 30 jaar geleden gemaakt. Hun vriendinnetjes in andere kleuren heb ik ooit weggeven tot mijn spijt, want ik vermoed dat die al jaren geleden in de vuilnisbak zijn beland… de persoon tenminste kennende.


Met vriend O en zijn ouders zou ik voor een weekend bij hun familie in het hoge noorden gaan logeren (Groningen). Ik verveelde me te pletter en een van de weinige dingen die me toen daar interesseerde, waren een paar witte eierwarmers. Ik hoorde dat ze al vrij oud waren en ze -de oude vrouw des huizes- ook niet meer wist waar het patroon vandaan was gekomen. Steeds weer pakte ik de eierwarmers op, telde de steken en draaide de eierwarmers om en om. Ik krabbelde wat cijfers op een papiertje en zodra ik weer thuis was, heb ik ze direct nagemaakt. En… ik heb ze nog steeds en ahum… nooit echt gebruikt.
Ik hou helemaal niet van warme gekookte eieren namelijk. Toch dacht ik ieder jaar tegen de tijd dat het Pasen werd en wordt weer aan mijn eierwarmers op zolder. Ik heb ze eindelijk maar naar beneden meegenomen en ik vind ze nog steeds erg leuk moet ik zeggen. Met een kritisch oog en meer haakervaring zie ik nog wel het e.e.a. wat beter kon. Een minder kritisch iemand zal het niet eens opmerken. Ik zal proberen het patroon te omschrijven voor eventuele liefhebbers. Het is een leuk en klein werkje en Pasen is het zo.

Patroon
Ik heb het van glanskatoen gemaakt en met haaknaalden nummer 2,5. De gebruikte steken zijn vasten, moesjes en picotjes. Moesjes maak je door drie maal met de naald in dezelfde losse een lus te halen. Vervolgens met de naald de draad door alle lussen te halen en een vaste steek daarop te maken. Deze steken staan ook in de meeste haakboeken beschreven. Zo ook picotjes: haak 3 losse steken en maak in de 1e losse steek een vaste. Haak dan een vaste op de vorige toer en herhaal.

Beschrijving kop 
Haak 5 losse steken en maak deze aan de eerste steek vast tot een rondje. Haak 2 vaste steken en maak 6 moesjes met daartussen steeds een extra losse. Sluit het rondje met een vaste en hecht af.

Beschrijving lijf 
1e toer: haak 30 losse steken en keer het werk. 2e toer: Haak 2 losse en maak een moesje in de 3e losse vanaf de naald. Sla een losse van de opzetsteken over en maak weer een moesje. Herhaal dit tot je 15 moesjes heb gemaakt. Keer het werk. 3e toer: Haak tussen de moesjes van de vorige toer nu moesjes. Haak nu verder tot je 6 toeren met moesjes hebt. Je hebt nu een rechthoekig lapje met moesjes. Haak nu de zijkant dicht met vaste steken door het lapje dubbel te vouwen, verdeel 10 steken over de zijkant. Haak nu ook de bovenkant met 6 steken vast door ook meteen het rondje van de kop mee te nemen en hecht af. 

Beschrijving staart 
Haak over de eerste 10 vaste steken aan de zijkant 10 vaste steken. Keer en haak 8 vaste steken. Keer en haak 6 vaste steken en hecht af.

Afwerking 
Voor de snavel haak 2 vaste steken op de plaats volgens de afbeelding. Voor de kam haak je 5 picotjes. Oog: maak een paar steken met een grote naald in het rondje voor de kop. Werk alle draadjes af. 

Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten