woensdag 27 februari 2013

Gratis patroon gehaakt 'disclothes' c.q.vaatdoekje

Het is alweer een poosje geleden dat ik hier op mijn vorige weblog liet zien dat ik 'disclothes' (vaatdoekjes) aan het haken was. Ik wilde een doekje haken met ribbels en een patroon daarvan kon ik niet op internet vinden, vandaar dat ik zelf ging puzzelen. Nadat ik de draadjes had ingestopt, heb ik het patroon ook uitgeschreven voor eventuele liefhebbers en is dit weer een gratis patroon van Mavage. Ik heb bewust geen afkortingen gebruikt zodat dat ook gemakkelijker is voor vertalingen.
 
Beschrijving  tweekleurige gehaakte 'discloth'

Benodigdheden: dikke brei- of haakkatoen, naald 3,5-4, stopnaald.

Haaksteken: losse en vaste steken, dubbel stokje

Omschrijving: Zet 42 steken op. 1e toer: Keer en maak een dubbel stokje op de 4e losse. Haak er verder nog 38 tot de toer uit is en keer. 2e toer: haak drie losse en maak een dubbel stokje op het stokje van de vorige toer. Herhaal deze 2e toer tot je 15 toeren hebt gemaakt (van punt tot punt is het een vierkant lapje van dubbele stokjes).
Haak nu om het haakwerk vasten. Daar waar stokjes zitten, haak je twee vasten en tussen de stokjes zelf een vaste. Op de hoekjes maak je twee vasten. Hecht af en werk de draadjes weg.

Ribbels op dishcloth met een andere kleur: Vouw steeds bij iedere de toer met stokjes van het haakwerk dubbel zodat je gemakkelijk tussen en achter de stokjes kunt haken. Dan begin je (als je rechts bent) bovenaan rechts bij het eerste dubbele stokje. Steek met je haaknaald rechts van stokje, onderdoor naar links en haakt een vaste bovenop het stokje, herhaal dit bij alle stokjes in de hele toer. Bij het laatste stokje haal je de draad door de laatste lus. Herhaal dit bij de andere 14 toeren. Aan de voorkant ligt nu een soort ribbel over de stokjes. Aan de achterkant is het glad en zie je twee kleine lusjes om ieder stokje (zie foto). Als laatste ga je de draadjes met een stopnaald instoppen.

Succes!

Dit gratis patroontje is nog van mijn oude weblog van 10-10-2010.

2 opmerkingen:

  1. 2x gezellig (het haken zelf en in de keuken) en nog nuttig ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er erg leuk uit! Moet het per se katoen zijn of is acrylgaren ook goed? Groetjes, Geke

    BeantwoordenVerwijderen