vrijdag 12 april 2013

Gratis patroon gehaakte rondjes- bloemenpannenlap


Zoals op de foto's al te zien is, is het trucje heel eenvoudig om deze rondjespannenlap te maken. Er worden zes rondjes gehaakt en twee zijden worden dubbelgevouwen en tegen de andere rondjes vastgemaakt. Bovenop komt dan een bloemetje. Ik heb mat katoenen haakgaren uit mijn voorraad gebruikt, bestemd voor haaknaald 2,5 en daarmee meteen mijn Cloverhaaknaald uitgeprobeerd. Heerlijk! Hieronder geef ik de beschrijving van deze pannenlap. Als je deze gaat maken, zou ik het op prijs stellen als je dan laat zien hoe jouw resultaat is en welke kleuren jij hebt gebruikt… ;-)

Gratis patroon gehaakte rondjespannenlap

Beschrijving van het rondje
Haak 5 losse steken tot een rondje*, haak daarop 12 stokjes. Het laatste stokje met een halve vaste in het eerste stokje zodat het rondje sluit. Haak 2 losse steken (de meesten doen dat met 3, maar ik prefereer liever 2 omdat ik vast haak en het stokje dan evengroot is als de 2 losse steken). Meerder in de 2e toer op ieder stokje zodat deze toer dan bestaat uit 24 stokjes. Na het laatste stokje maak je een halve vaste in de 2e losse zodat het rondje weer sluit (herhaal dit bij iedere toer). In de 3e toer meerder je er weer 12 (totaal 36): dat is meerderen, stokje, meerderen enz. In de 4e toer meerder je weer 12 (totaal 48): dat is meerderen, 1 stokje, 1 stokje, meerderen enz. In de 5e toer weer 12 meerderen tot een totaal van 60 stokjes: meerderen, 1 stokje, 1 stokje, 1 stokje, meerderen enz. Ga dan verder in de 6e toer met een andere kleur en haak op ieder stokje een stokje (niet meer meerderen). Neem weer een andere kleur voor de 7e toer en haak dan alleen vasten op de stokjes van de vorige toer. Sluit met een halve vaste steek, hecht af. Maak zo 6 rondjes. 

Beschrijving van het bloemetje
Haak 5 losse steken tot een rondje en haak daarop 9 vaste steken met wit. Ga verder in een andere kleur. Meerder in de 2e toer op iedere vaste steek (18 steken). Haak 5 losse steken, haak in de volgende 3 vaste steken van de vorige toer 3 stokjes en haal dan de draad door deze 4 steken van de stokjes, haak 3 losse steken en maak deze met een halve vaste steek vast in dezelfde steek van het laatste stokje. Haak weer 3 losse steken en haak 3 stokjes in de volgende vaste steken van de vorige toer enz. tot je zes boogjes met bloemblaadjes hebt. Hecht af.

Afwerking
Vouw de randjes van de zes rondjes zoals op de bovenstaande foto. Naai eerst de binnenkant vast (ongeveer van 8 vaste steken van de laatste rand). Daarna de bovenkant aan een ander rondje tot ze alle 6 aan elkaar zitten. Naai dan de zijkanten (groen) tegen elkaar. Naai als laatste het bloemetje op het midden. Haak nog een lusje en bevestig. Het lusje bestaan uit 20 vaste steken.

* Ik doe dat tegenwoordig zo niet meer omdat de laatste steken altijd wat moelijker door het rondje gaan en met meer losse steken het rondje te groot is. Ik draai voortaan eerst de draad een keer om mijn vinger tot een rondje en haak dan de vasten of stokjes daar omheen. Als het eerste rondje is gehaakt, trek ik aan de draad en het rondje is dicht. Vervolgens laat ik deze draad meelopen en die is dan meteen afgewerkt.
Succes!


De rondjes zijn overigens ook goed te gebruiken als onderzetters. Ik ga nu even genieten van mijn koffie…
  

 Dit patroon heb ik op 25 oktober 2008 ook op mijn blog gezet.

3 opmerkingen:

 1. Poes vind ze ook mooi, wat een leuke pannenlappen
  Fijn weekeinden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Marianne deze pannenlappen hangen bij mij in de keuken, de zelfde kleuren combinatie gehaakt door mijn schoonmoeder.

  Is leuk en blijft leuk, had ik door gestuurd naar haar.

  Liefs José

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig zo'n pannenlap. het lijkt op de foto 'moeilijk' maar als je dan ziet dat het uit rondjes bestaat. Het zal niet meteen gebeuren maar ik denk dat er hier ook een paar in huis komen.
  Heerlijk zoals de kat model speelt...

  BeantwoordenVerwijderen