woensdag 13 januari 2010

Mijn eerste Quiltje


Mijn eerste pogingen om een quiltje te maken, zie foto. Daarvoor vond ik een patroon in een boek uit de bibiotheek. Op internet vond ik zelfs weer een scan van dit patroon uit het boek terug vorig jaar!
Ik heb hier al eerder over geschreven. Ik heb verschillende driehoekjes opnieuw met de hand en met de naaimachine doorgestikt. Ik had alles met licht garen en met de hand geregen namelijk. Ik moet nog steeds de achterkant ertegen aan stikken en de rand. Ooit krijg ik dat voor elkaar :-)
Ik ben een dag te laat om het op mijn weblog te vermelden, maar ik voelde me gisteren niet al te best en heb zelfs 16 uur achter elkaar geslapen tot vanmorgen 12 uur. Voel me nu weer iet wat beter en ga morgen weer werken.

woensdag 6 januari 2010

Blauw


Foto’s van blauwe spulletjes heb ik dinsdag met mijn (oude) toestel genomen. Ik dacht aan drie keukendingetjes, die alleen maar blauw waren en al snel kwam er uit de kasten meer en meer… en nog meer… en vergeet vast ook nog wat. Ik had het e.e.a. op het dressoir in de keuken uitgestald en de poesjes dachten meteen dat hun diner werd geserveerd omdat ze daar sinds we een hond hebben voortaan ook hun eten krijgen. Het was me een drukte van jewelste met al dat gelaveer van pootjes tussen het serviesgoed in.

Update vandaag: Al zijn de foto’s niet al te scherp geworden, is het toch nog wel aardig te zien wat het is. Alles staat uitgestald op blauwe droogdoeken. Bovenaan op de foto staan twee blauwe schalen van de kringloop. Dan heb ik nog drie kommetjes waarvan ik van eentje de binnenkant zo mooi vind met al die bloemen. Die zijn zo’n dertig jaar oud. Daarbij is duidelijk een achterpoot van Mobie te zien die eventjes langs kwam lopen of er wat te snaaien viel en was met een kriebel ook al uiterst tevreden. Daarnaast staat een blauwe glazen kan waar een witte poes naast zit. Ook Pammetje dacht dat het weer opnieuw etenstijd was geworden. Als je een achttienjarige dame bent, vergeet je nog wel eens wat. Daaronder staan twee van een aantal glazen met een blauwe voet, ooit bij meer dan tien jaar geleden bij Blokker gekocht. Gebruik ze amper, bang dat ze stuk gaan. Dan uiterst links staat een lepelvaasje wat ik geërfd heb van mijn moeder met een oerhollands motief. Daarin bewaar ik de zilveren lepeltjes, die mijn vader altijd voor mijn moeder meebracht als hij thuiskwam van zijn dienstperiodes. Op de foto staat een zilveren lepeltje met de letters ‘Voor moeder’, wat ik haar ooit voor moederdag gegeven heb. Ik heb echter nooit ‘moeder’ tegen haar gezegd altijd ‘mam’ of mama’. Daarnaast staan twee lepeltjes, een boertje en boerinnetje, ze zijn niet blauw maar zo’n oerhollands stelletje hoort gewoon bij het oerhollands lepelvaasje op de foto. Op de onderste rij met foto’s is een klein koffiepotje te zien wat in de jaren zeventig helemaal in was. Grootmoedersstijl was toen wat de klok sloeg, het meeste was toen nieuwe grootmoedersstijl. Niet alleen het blauw zag je terug, maar ook het rood en vooral het vage groen. En al helemaal het wolkjes grijs niet te vergeten! Van het groene emaille heb ik nog het een en ander (zand, zeep en soda o.a.) en ook van het wolkjes grijs. Maar ook moet ik op de vliering nog blauwe pannen met goudkleurige randjes hebben van emaille. Dat is me echter net te koud om het op te zoeken voor een foto, bovendien zit dat onder de spinnenwebben. Het blauwe bord herinnert me heel erg aan vroeger toen ik nog een kind was. Op zaterdagmorgen werd ik altijd wakker van een uitgebakken spekgeur met ei (ik was toen nog geen vegetariër, wist niet eens dat zoiets bestond). Mijn vader, moeder en ik aten dan van dit soort borden, we hadden er precies drie. Alleen deze ene is nog over. Tja en dan helemaal links een aantal blauwe pannenlappen van de ‘tig’ die mijn moeder nog heeft gemaakt. Nog vergeten… een stel gehaakte glazenonderzetters van blauw. Waar zou ik dat nou vandaan hebben dat haken van pannenlappen ;-)